Oμάδες

Πολυμερής Επιτροπή

Η Πολυμερής Επιτροπή (Multistakeholder Committee) αποτελείται από εμπειρογνώμονες και ειδικούς, που εκπροσωπούν ομάδες, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις ψηφιακές πολιτικές, όπως η Κοινωνία των Πολιτών, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, η Τεχνική Κοινότητα, η Κυβέρνηση και ο Ιδιωτικός Τομέας. Η Επιτροπή αυτή λαμβάνει αποφάσεις τόσο για τις διαδικασίες, όσο και για το περιεχόμενο του IGF, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωσης του IGF Greece.

Ελπίδα
Βαμβακά

Homo Digitalis

H Ελπίδα Βαμβακά είναι δικηγόρος με ειδίκευση τα ψηφιακά δικαιώματα και ιδίως στην κοινολόγηση προσωπικών δεδομένων σε δημόσιες αρχές, σε ζητήματα νέων τεχνολογιών και προστασίας απορρήτου.

Είναι συνιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Homo Digitalis της πρώτης και μοναδικής ΑΜΚΕ στην Ελλάδα με σκοπό την προστασία και την προώθηση των ψηφιακών δικαιωμάτων, από το 2018. Βασικοί στόχοι της Ηοmo Digitalis είναι  η ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα, η διευκόλυνση της άσκησης των ψηφιακών δικαιωμάτων, η άσκηση παρεμβάσεων για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας και η συμμετοχή στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Την τρέχουσα χρονιά έχει ασχοληθεί ενεργά με τη μελέτη για τον Covid-19 και την προστασία προσωπικών δεδομένων και ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με ζητήματα έξυπνης αστυνόμευσης και χρήση τεχνολογιών βιομετρικής παρακολούθησης από ιδιωτικές και δημόσιες αρχές. Έχει συμμετοχή σε σημαντικά Ερευνευτικά Προγράμματα, ενδεικτικά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας(Forth)  για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των εφαρμογών με τον GDPR, ενώ συμμετέχει στο Media Pluralism Monitor του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντία. Έχει απασχοληθεί ως νομική σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης.Στην παρούσα φάση εργάζεται ως δικηγόρος στην εταιρεία Papaki/Tophost που αποτελούν  δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και Digital Enablers στην Ελλάδα.

Βασίλειος
Βασιλόπουλος

ΕΡΤ

Ο DPO των ελληνικών δημόσιων μέσων, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βασίλης Βασιλόπουλος, είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και κάτοχος Μάστερ Ποιοτικής Δημοσιογραφίας και Νέων Τεχνολογιών, της ακαδημαϊκής συνέργειας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα QJNT-ECI, του αυστριακού πανεπιστημίου DUK, του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και του Ιδρύματος Μπότση. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Πρότυπα Ποιότητας στα ΜΜΕ” από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, συντάκτης του Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου και πιστοποιημένος Επικεφαλής Επιθεωρητής για ΣΔΠ ISO 9001:2015. Στο παρελθόν εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, δίδαξε δημοσιογραφία δεδομένων στο CUT στη Λεμεσό και διετέλεσε Διευθυντής Περιεχομένου στα Νέα Μέσα της ΕΡΤ.

Παναγιώτης
Κίτσος

ΑΑΔΕ

Ο Παναγιώτης Κίτσος εργάστηκε για 17 χρόνια ως δικηγόρος στους τομείς του αστικού και εμπορικού δικαίου, πριν ξεκινήσει το 2015 τη σταδιοδρομία του ως νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αργότερα έγινε μέλος της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Έχει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία 15 ετών στον τομέα των Νομικών Σπουδών σε διάφορα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διατηρεί αυτόν τον ρόλο ως συνεργαζόμενος εκπαιδευτικός Νομικής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον και συνεχίζει την έρευνα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιοτικότητας των δεδομένων και της τεχνολογικής πολιτικής. Η ερευνητική του εμπειρία, μεταξύ άλλων στην Ερευνητική Ομάδα Δικαίου Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ και στο Ινστιτούτο για το Ίντερνετ και τη Δίκαια Κοινωνία στο Βερολίνο, και η συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια του επέτρεψαν να απασχοληθεί με ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την εμφάνιση ανατρεπτικών τεχνολογιών και μέσων παρακολούθησης.

Γεώργιος
Κουρουπέτρογλου

ΕΚΠΑ

O Καθηγητής Γεώργιος Θ. Κουρουπέτρογλου είναι πτυχιούχος Φυσικός και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στις Τηλεπικοινωνίες και την Επεξεργασία Σήματος. Eίναι Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντής του “Εργαστηρίου Φωνής και Προσβασιμότητας”, επικεφαλής της “Μονάδας Προσβασιμότητας” του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Γλωσσική Τεχνολογία”. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Academia Scientiarium et Artium Europaea) και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου Αριστείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» του ΕΚΠΑ. Διετέλεσε Διευθυντής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών και Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνιών & Επεξεργασίας Σήματος στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Συμμετείχε ενεργά σε ένα σημαντικό αριθμό χρηματοδοτημένων ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εθνικών. Υπήρξε επίσης κριτής/αξιολογητής και μέλος ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών σε διάφορα προγράμματα και ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Eκλεγμένος Πρόεδρος της Association for the Advancement of Assistive Technology in Europe (AAATE). Συγγραφέας περισσοτέρων από 170 επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων στους τομείς του ενδιαφέροντός του καθώς και αρκετών βιβλίων.

Πρόδρομος
Τσιαβός

ΕΕΛΛΑΚ

Ο κ. Τσιαβός είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Καινοτομίας (IPR-i) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημόσιου Δικαίου, ανώτερος Σύμβουλος Νομικής και Πολιτικής στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας “ΑΘΗΝΆ” και επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης στον Όμιλο Ωνάση. Διδάσκει και ερευνά νομικές και ηθικές πτυχές της Επιστήμης Δεδομένων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Πρόδρομος έχει εργαστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). Έχει μελετήσει Νομική και Πληροφοριακά Συστήματα στην Αθήνα και το Λονδίνο και είναι κάτοχος διδακτορικού στον τομέα Νομική και Πληροφοριακά Συστήματα από το LSE. Επίσης έχει εργαστεί ως σύμβουλος του Ελληνικού Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης, καθώς και φορέων του δημόσιου τομέα και ιδιωτικών εταιρειών στον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο. Έχει προσφέρει πάνω από 120 δημοσιεύσεις και ομιλίες για νομικές και επιχειρηματικές πτυχές ανοιχτών τεχνολογιών, ψηφιακού περιεχομένου και πνευματικών δικαιωμάτων και πολιτικής και στρατηγικής για την καινοτομία. Ο Πρόδρομος διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και προεδρεύει του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPA).

Γρηγόρης
Τσόλιας
Δικηγόρος-ΜΔ Ποινικών Επιστημών, Μέλος (αν.) Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Διορίστηκε στην Αρχή ως αναπληρωματικό μέλος τον Σεπτέμβριο 2016 και συμμετέχει στο Τμήμα και την Ολομέλεια της Αρχής. Είναι Δικηγόρος – ΜΔ Ποινικών Επιστημών, δικηγορεί ενεργά από το 1998 και εξειδικεύεται σε θέματα ποινικού δικαίου, προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών. Εργάσθηκε κατά τα έτη 2005-2006 ως δικηγόρος στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.). Το 2010 έλαβε το βραβείο Τσιριμώκου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες, σχόλια και άρθρα σε νομικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και ΜΜΕ ενώ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των περιοδικών ΔΙΤΕ και Ποινική Δικαιοσύνη. Αποτελεί μέλος των Εxperts Groups GDPR και Data Retention της Ε.E., μέλος του WG CDPC του Συμβουλίου της Ευρώπης “Artificial Intelligence & Criminal Law” και των Διαρκών Επιστημονικών Επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο δικαστικό σύστημα και για τα Προσωπικά Δεδομένα. Έχει συμμετάσχει σε Ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για θέματα προσωπικών δεδομένων, απορρήτου των επικοινωνιών και ειδικών ποινικών νόμων.

Διονύσης
Κοντογιώργης

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Διονύσης Κοντογιώργης είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Τεχνολογικών Συστημάτων.

Από το 2007 εργάζεται στη δημόσια διοίκηση ως συντονιστής έργων σε οριζόντια έργα ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεταξύ των έργων που συμμετείχε είναι το Πρόγραμμα Διαύγεια, η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ΕΡΜΗΣ, οι Ψηφιακές υπογραφές και η  Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου, το Δίκτυο Δημοσίου Τομέα –  ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή), το Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας (eGIF), το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, Εφαρμογές των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και  η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη – gov.gr

Συμμετείχε στην εκπόνηση Εθνικών Στρατηγικών και Σχεδίων Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπως η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-2025 καθώς και στην συγγραφή νομικών και κανονιστικών κειμένων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση όπως ο ν.4727/2020 – Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Συμμετέχει επίσης σε πλήθος δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού,  όπως η Ηλεκτρονική δήλωση γέννησης, η Ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση κ.α.

Έχει διατελέσει επικεφαλής οργανικών μονάδων του Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης με κύριες αρμοδιότητες τον συντονισμό των δράσεων για την ανάπτυξη του gov.gr και της Ευρωπαϊκής Πύλης Single Digital Gateway.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά και αναπτυξιακά Ευρωπαϊκά Προγράμματα και εκπροσωπεί την χώρα ως Ψηφιακός Ηγέτης (e-leader) στον ΟΟΣΑ και Εθνικός Συντονιστής (National Coordinator) στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (Single Digital Gateway)

Χαράλαμπος Τσέκερης
Αντιπρόεδρος, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής

Ο Χαράλαμπος Τσέκερης είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ) και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική. Συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα World Internet Project – Greece, που εστιάζει στη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, και κατέχει τιμητικά τη θέση του έκτακτου Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Ηγεσίας του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, ενώ διατελεί Ερευνητικός Εταίρος στο Anti-Corruption Education and Research Centre του ιδίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται ενεργά με ερευνητικά εργαστήρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κύριο πεδίο μελέτης την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και τη σύνδεση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις αξίες της κοινωνίας.

Εκτελεστική Επιτροπή

Η Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) είναι υπεύθυνη για το συντονισμό όλων των βασικών διαδικασιών και ομάδων που λειτουργούν στο πλαίσιο του IGF Greece. Καθορίζει τις απαραίτητες διαδικασίες για την τήρηση των υψηλών προτύπων που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής πλατφόρμας συζητήσεων, ενώ παράλληλα οργανώνει τις υλικοτεχνικές λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Κωνσταντίνα Ναθαναήλ

Χαράλαμπος Κυρίτσης

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Στέλιος Καββαδίας